Каква тајна крие „Стариот рибар“ - сликата со две лица?
  Стариот рибар (унгарски: Az Öreg Halász) е слика креирана од унгарскиот уметник Tivadar Csontváry Kosztka во 1902 година. 


   На прв поглед се чини дека со сликата не постои ништо невообичаено освен чудната асиметрија на лицето на рибарот. Но, доколку се постави огледало на средина на лицето на рибарот, се добива сосема различна слика. 


Оргинална слика:


Пресликана од лево:


Пресликана од десно:


Оваа слика ги покажува двете лица на човечкиот карактер, нашата добра, но и нашата лоша страна.


7/2/2018 

Топ:

loading...

Контакт

Маркетинг

Услови за користење